Det er ikke længere nok at lægge vores håb i en enkelt pjece, når det kommer til at forberede os på kriser. Det er i hvert fald, hvad forsvarsminister Troels Lund Poulsen mener. I en nylig åben høring om beredskab i Danmark, delte ministeren sine tanker om vores hjemmeberedskab og fremhævede behovet for en mere omfattende tilgang.
"Jeg tror ikke nødvendigvis en folder er det, der gør forskellen", sagde ministeren. "Vi skal kigge på større informationsindsatser for at sikre, at befolkningen er bedst muligt rustet til at håndtere det, de potentielt kan stå overfor."
Denne udmelding kommer i kølvandet på en række advarsler om stigende trusler, herunder hybridkrig, som involverer både militære og ikke-militære midler. Med sådanne komplekse trusler er det afgørende, at vi som samfund er oplyste og forberedte til at stå imod.
Beredskabsstyrelsen er, sammen med andre myndigheder, allerede i gang med at udforske, hvordan vi bedst kan ruste os til at håndtere kriser. Og det handler ikke kun om at udgive en pjece. Det handler om at skabe en dybere forståelse og indsigt i, hvordan vi kan beskytte os selv og vores samfund. Blandt andet ved et stærkere hjemmeberedskab.
Derfor er der behov for mere end blot en brochure. Der er behov for en kontinuerlig dialog og informationsstrøm mellem myndigheder og borgere, og konkrete anbefalinger til hvordan man forbereder sig bedst. Dette vil ikke kun forberede os bedre på fremtidige udfordringer, men det vil også styrke vores fælles modstandsdygtighed som samfund.